Autor: 021.rs

Novi Sad
03.08.2018.
15:24 > 15:15
Кomisija za rodnu ravnopravnost i ove godine će organizovati akciju "Dan jednakih plata", koja bi trebalo da se održi sredinom decembra.
  • ???

    04.08.2018 16:30
    A član vs. nije član?
    Kad će komisija tražiti jednaka prava na pristup radnim mestima za članove i nečlanove političkih partija?
  • Georgina

    04.08.2018 10:19
    Godinama sam bila manje plaćena od kolege s nižom stručnom spremom koji je obavljao isti posao kao i ja. Saznala sam to slučajnim uvidom u dokumentaciju. Kada sam tražila iste uslove rada - uručen mi je otkaz. Trenutno radim daleko bolje plaćen posao s daleko boljim uslovima rada. Izveštaji o platama su transparentni, baš kao i oni o nagradama. Muškarci i žene su ravnopravni. Hvala na pažnji i doviđenja muškarcima koji su u prethodnim komentarima izbaljezgali svašta i time pokazali koliko poštuju svoje majke, žene, sestre, kćerke...
  • V

    03.08.2018 21:31
    U većini firmi gde se ovo dešava zaposleni nemaju informacije, bar ne javne o platama drugih zaposlenih. Ugovori o radu to zabranjuju. Čak i kad imaju iste sposobnosti i znanja, za napredovanje će se pre izabrati muškarac u odnosu na ženu, jer se zna unapred da ona ako nema decu, da se očekuje da će ih imati, a ako ih ne želi, onda nešto nije u redu s njom, a kad dobije decu i posle 11 meseci porodiljskog, samo će ona uzimati bolovanje zbog njih i zato ne dobija iste mogućnosti za zaradu i napredovanje kao muške kolege. Samo iz pretpostavke o mogućoj budućnosti. Tako da nije reč o sposobnostima nego o tome kako je bez obzira imala žena želju za decom ili ne, ona unapred diskriminisana u odnosu na muškarca kome se ne postavljaju pitanja o tome, ne očekuje se da će on staviti porodicu na prvo mesto, a pošto muškarci to neće, neko mora, u ovom slučaju žena koja će biti kažnjena zbog toga.
  • dax

    03.08.2018 16:32
    Ok. Recimo da se 2% svih zena opredeli za najbolje placene poslove (koji zahtevaju najvise znanja, umeca, skolovanja, i ostalo).
    Od toga, 10% muskaraca se opredeli za isto. Dakle, vise muskaraca radi taj posao jer ih je vise, samim tim je prosecna plata svih muskih u drzavi veca. Gde se konkretno desava da protivzakono neko zaposlenom daje smanjenu platu na osnovu pola? Uostalom, postoje prijave za tako nesto.
    I sad zato sto su cene za zene manje, ostvarujemo ravnopravnost?? Lol. Kakvo gubljenje vremena. Pa ako je zapravo istina da zene manje zaradjuju (ali da je istrazivanje vrseno na fer nacin uzimanjem zena i muskaraca iz jedne delatnosti i poredjenje njihovih plata tj trazenje prosecne), onda cemu ovo? Oce se na ovaj nacin stati na put tome? Sta su muski koji nemaju veze sa smanjivanjem zenskim plata (citaj, prosecni fizicki radnik) zasluzili da placaju vise od zena (koje, ako cemo iskreno, rade retko toliko fizicko zahtevne poslove)?
  • Shimmy

    03.08.2018 16:03
    Bezobrazno
    Dosta vise sa ovim seksizmom!
  • Žena 100%

    03.08.2018 15:51
    Ne zaradim ali potrošim
    Možda manje zaradjujem nego prosečan muškarac ali vanprosečno trošim, sa zadovoljstvom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna